Με ρώτησε ένας φίλος γιατί δεν έχω γράψει μέχρι τώρα κάτι σοβαρό για τον κορονοιό.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι σοβαρό που μπορεί να γράψει κανείς, ιδίως για το Ελληνικό σκέλος της υπόθεσης.


Μετά τη σημερινή σωματική βελτίωση όμως που λέει κι ο φίλος μου ο Μιλτιάδης άλλαξα γνώμη.
Αφορμή στάθηκε η ανυπακοή (?) των συμπολιτών μας στα θεσμοθετημένα εκ της κυβερνήσεως μέτρα.
Εννοείται ότι δεν θα ρουφιανέψω και ούτε ποτέ θα το κάνω.
Παρέες νεαρών και μη κάνανε μπάνιο και ηλιοθεραπεία, αρκετοί παίζανε ρακέτες, εστιατόρια και καφετέριες φιλοξενούσαν καθήμενο κόσμο, μέχρι και που μερικοί κάνανε ανεμυλασία και αεροπτερισμό.
Αν θέλετε τη γνώμη μου καλώς κάνανε όλοι αυτοί, με τέτοιο καιρό ποιός να κάτσει μέσα, το θέμα όμως του παρόντος πονήματος είναι άλλο.
Γιατί όλοι αυτοί δεν υπακούν στις εντολές της κυβερνήσεως και διακινδυνεύουν μάλιστα να δεχτούν πρόστιμο 300 Ευρώ καθότι το παρών τριήμερον έχει double dot?
Μήπως ο Έλληνας έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση?
(Το θέμα βέβαια προς αποφυγή παρεξηγήσεως δεν είναι τωρινό αλλά διαχρονικό, κρατάει από την μεταπολίτευση για να μην πούμε από παλαιότερα… )
Μήπως ακριβώς γι αυτό τον λόγο οτιδήποτε θέλουμε να περάσουμε σε αυτή την χώρα γίνεται με απειλή προστίμου ή άλλων κυρώσεων?
Μιλάμε για ατομική ευθύνη αλλά μήπως δεν δίδουμε την πρέπουσα σημασία στην κρατική ευθύνη?
Θα μπορούσα να γράφω επιχειρήματα για ώρες κυρίως για τις μάσκες που είναι της μοδός αλλά θα αρκεστώ επί του παρόντος σε δύο

1) Το παρόν τριήμερο της Πρωτομαγιάς ισχύει αυστηρή απαγόρευση μετακινήσεων με διπλό πρόστιμο όπως γνωρίζουμε. Από Δευτέρα εντούτοις θα μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα και χωρίς την σχετική βεβαίωση ή SMS. Να συμπεράνουμε δηλαδή ότι την Δευτέρα ο κορονοιός θα έχει εξαφανιστεί?
2) Οι κυβερνώντες χρησιμοποιούν συχνά πυκνά την ρήση “Βάλαμε τους ανθρώπους πάνω από την οικονομία”. Να συμπεράνουμε δηλαδή ότι μέχρι πρότινος η οικονομία ήταν άνωθεν των ανθρώπων?

Ωραία όλα αυτά θα μπορούσε να πει κανείς αλλά τι προτείνεις, τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

Το καλύτερο θα ήταν να υπάρξει πραγματική εθνική συμφιλίωση (ιδίως τώρα που το μεταναστευτικό έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις και τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας που δεν βλέπω να απασχολούν και πολλούς) αλλά κάτι τέτοιο φαντάζει σαν ανέκδοτο με βάση την πρόσφατη και μη ιστορία του τόπου.

Το ιδεωδέστερο θα ήταν να βρεθεί επιτέλους ένας πραγματικός ηγέτης ο οποίος με το εκτόπισμα του θα βγει μπροστά και θα ενώσει όλους τους Έλληνες. Κάτι τέτοιο όμως επίσης φαντάζει δύσκολο αν όχι εξωπραγματικό επί του παρόντος. Όσοι με ξέρουν θα παραξενευτούν ολίγον από αυτό που θα γράψω τώρα αλλά ο μόνος που θα μπορούσε να μας ενώσει ήταν ο Χριστόδουλος που όλοι ξέρουμε την κατάληξη του…

Οπότε τι? Καραντίνα και υπομονή 🙂 Όσα πάνε κι όσα έρθουν, ότι είναι να γίνει θα γίνει, ότι κάτσει… Και καλό κουράγιο σε όλους μας, το καλοκαίρι έφτασε, τουλάχιστον θα αλλάξουμε διάθεση!

Υ.Γ. 1 Τώρα όσοι με ξέρουν θα εκπλαγούν ακόμη περισσότερο.,, Μπορεί να έχω κάκιστες σχέσεις με την εκκλησία και την θρησκεία γενικότερα αλλά αυτό που με εξόργισε περισσότερο ήταν η όλη στάση της κυβέρνησης (και των πιστών σε δεύτερο βαθμό) στο κλείσιμο των εκκλησιών την Μεγάλη Εβδομάδα και όχι μόνο. Δεν θα επικαλεστώ το απλοϊκό επιχείρημα τι θα γινόταν αν κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ και έκλεινε τις εκκλησίες αλλά την κοινή λογική : Δεν θα μπορούσαν μερικές μέρες και ώρες οι εκκλησίες να παραμείνουν ανοικτές ούτως ώστε οι πολίτες λαμβάνοντας βέβαια όλα τα προβλεπόμενα μέτρα να προσέρχονται για να εκκλησιαστούν? Αν η απάντηση είναι όχι τότε θα πρέπει να θεωρούμαι τους πιστούς τελείως βόδια για να μην πω τίποτα χειρότερο… Η περιφορά του Επιταφίου δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με το ελάχιστο δυνατό ανθρώπινο δυναμικό και χωρίς παρουσία πιστών για την ¨ανύψωση του ηθικού του λαού” όπως προεβλήθη σαν επιχείρημα για την μηχανοκίνητη τουρνέ της κυρίας Πρωτοψάλτη και το άνοιγμα την προσεχή Δευτέρα πρωτίστως των κομμωτηρίων? Και τέλος με το ίδιο σκεπτικό της μηχανοκίνητης συναυλίας δεν θα μπορούσε να επιτραπεί η χρήση μεγαφώνων στις Εκκλησίες ορισμένες ώρες κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας? Εκτός βέβαια αν κάποιοι αντιτάξουν ότι και στο εξωτερικό οι εκκλησίες ήταν κλειστές εξισώνοντας τον ρόλο της Ελλαδικής εκκλησίας με τις αλλαχού εκκλησίες ανά τον κόσμο οπότε πάω πάσο…

Υ.Γ. 2 Στο θέμα της Θείας Κοινωνίας η γνώμη μου είναι η ίδια με αυτή για το αναμενόμενο εμβόλιο του Βασίλη Πόρτες ή κάποιου άλλου : Δικαίωμα σου είναι να μη θέλεις να κάνεις το εμβόλιο ή να μην κοινωνήσεις αλλά μην έρθεις μετά να κλαίγεσαι και να λες αρρώστησα και θέλω περίθαλψη, ΟΚ? Ατομική ευθύνη σημαίνει μεταξύ των άλλων ότι είμαι υπεύθυνος των πράξεων μου ότι καλού ή κακού απορρέει από αυτές. Εδώ βέβαια υπάρχει ο αντίλογος ότι μπορεί ο προσβληθείς να κολλήσει τους συνανθρώπους του αλλά αν το καλοσκεφτούμε η συνέχεια παραπέμπει σε καθαρά απολυταρχικά καθεστώτα… Μπορεί όμως αυτό να θέλουν στην τελική πολλοί από εμάς.

Υ.Γ. 3 Παρατηρώ ότι η πλειοψηφία ελάχιστα έως καθόλου ασχολείται με τα μελλούμενα, όπου μελλούμενα η επερχόμενη οικονομική λαίλαπα. Καλύτερα βέβαια από μία άποψη γιατί αν προσθέσουμε ακόμα ένα βάρος ίσως αποδειχθεί τραγικό, γα την ήδη κλονισμένη υγεία μας, έχουμε και καλοκαίρι μπροστά μας… Σε σύγκριση με την πλειονότητα των κρατών όμως έχουμε ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα, χρεοκοπημένοι όντας από το 2010 και φορτωμένοι μνημόνια ένα πάνω ένα κάτω δεν αλλάζει το ισοζύγιο.